"Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál, amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében."(Rudolf Steiner)

A magyar oktatás problémája és az én problémám

>> 2009. szeptember 20., vasárnap

Felhorkantam olvasván ezt a cikket.
Némi igazság van benne,csak az író nem igazán tájékozott. Tény,hogy vannak kiégettek, alkalmatlanok, de melyik pályán nincsenek? Ez nem mai probléma.
A főiskolán volt egy csoporttársam -szorgalmas,rengeteget tanult, pl. kívülről fújta a növény- és állathatározót. A gyakorlatban viszont egy óriási nulla volt: szépen megtervezett óráin csak a gyerekek voltak a zavaró tényező.
Volt egy másik társam is: szétszórt,hebrencs,vizsgákon ki-kirúgták, de a tanítási gyakorlatai fantasztikusak voltak-ötletteli,élménydús. Mivel magyar munkásmozgalom történetéből háromszor megbukott,nem folytathatta tanulmányait.
A felsőoktatás ontja a tanárokat -ilyen-olyant még manapság is.
A másik -elcsépeltnek hangzó-nagy probléma a bérezés. Mindenki tudja,a béka feneke alatt vagyunk,főleg mi,az idősebb korosztály -a fiatalok lassan elérik a mi nettó 110-ünket. Röhej.
Amíg egyes cégek milliós jutalmakat osztogatnak boldog-boldogtalan alkalmazottaiknak,mi örülünk a sz*ros bruttó 14ezer KIMUKI-nak.
A továbbképzések...ha van elég pénzed,mehetsz,ha nincs,akkor is menned kell (120óra), jó esetben az isi szervez valamit,esetleg egy részét át is vállalja,persze ezek olyanok,ami nem mindig érdekel, a milliószor eljátszott ismerkedős,csoportalakítós játékaikkal.
Tényleg attól függ a kiégés,hogy valaki mennyi továbbképzésere jár?
Ha eléggé motivált valaki, úgyis képzi magát -nem kötelezően.
Hol a motiváció??? Gyakran még az a pici vállveregetést is elmarad,pedig ingyé adnák. Hányszor fordult már elő,hogy olyant cselekedtél,ami igazán klassz és mégsem te kaptad az elismerő szavakat?
Mi az,hogy a tanár be van betonozva a helyére,nem lehet kirúgni??? Nekem (nem vagyok egyedül,tudom) pl.nem volt más lehetőségem,mikor elhelyeztek a másik suliba-vagy elfogadom,vagy "rengetegen lennének erre a helyre".
...és mi ez a duma,hogy három teljes hónapig nyaraló, pedagógusigazolvánnyal kedvezményeket élvező tanárokkal példálozik az író? Legalább picit készült volna a cikk megírására!

Fiatalokat a pályára! Az idősebbeket pedig kidobni,meglincselni,megkövezni -hisz ekkora ökrök,hogy ennyi év után is a pályán vannak és becsületesen végzik a dolgukat. Ebből a cikkből ezt a lényeget szűrtem le-így,általánosítva,hisz így íródott.

0 megjegyzés:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP